fredag 12 januari 2007

Genialt enkelt

Att gå ner i vikt är lätt, hävdar jag. Den enda som står i vägen är du själv. Och där blev det genast svårt.
Självet är en besvärlig typ. Det vill oss väl. Självet vet vad vi blir tröstade av när det är synd om oss: grädde och champagne. Självet vill ta hand om oss, men självet är kortsiktigt. Självet är listigt, men inte smart. Du är smart. Det gäller att få med självet på noterna. Självet vill att du ska vara mätt och belåten. Självet vill att du ska få tugga och njuta. Om du är glad och nöjd, då lägger sig självet och tar en tupplur i godan ro.
Den strategi som följer är så enkel att den är genialisk.
Vi säger att du äter två lagade mål mat om dagen. Bara genom att göra en liten förändring i dem kommer du att gå ner i vikt.
Men du. Nu snackar vi permanent förändring. Är det så att du i ditt stilla sinne tänker: "Ja, ok, jag ska prova det där ett tag", men egentligen redan vet att du inte kommer att ändra dina vanor för all framtid tills du ligger där med nosen i vädret, ja, då är det bara att inse att du kommer att gå upp och gå ner och gå upp och ned och upp och upp och upp i vikt tills den dag är kommen som vi alla möter en gång. Det är du som bestämmer. (Men vet du vad du har bestämt dig för?)

Förändringen:
1 Fyll halva tallriken med grönsaker.
2 Lägg sovel på en fjärdedel av tallriken.
3 Fyll resten med antingen potatis, pasta, ris, bröd, bulgur, cous-cous, quinoa eller korngryn.
4 När du ätit upp allt och fortfarande är hungrig efter en stund kan du ta om - av grönsakerna.

I princip kan du lägga kebabkött och bearnaise på en fjärdedel och pommes frites på den sista och ändå gå ner i vikt. (Fast det är ju smartare att lägga något med näring även där, förstås.)
På tallriken ovan ligger en sallad gjord på mango, tomater, gurka, paprika, ruccola, avocado och japanska päron med lite balsamvinägrett och citronpeppar. Därefteren fjärdedel potatis stekt utan olja i teflonpanna och fjärdedels tallrik en variant på Kassler Créole ur senaste ViktVäktartidningen:

4 pers
en purjolök
en kålrabbi
en halv squash
en liten burk ananasringar i juice
olja i sprayburk, 4 tryck
en msk soja
curry
salt
en bit kassler
2 dl ViktVäktarfrâiche 2 %
chunky salsa eller tacosås
cayennepeppar

Skär grönsakerna och ananasen i bitar. Spraya en teflonform med olja och lägg i grönsaker och frukt. Häll på sojan och krydda med curry. Rör om. Ställ in i ugnen på 200 grader medan du gör resten.
Skär kasslern i skivor.
Blanda ananasjuice med fraiche och salsasås, cayennepeppar efter smak.
Lägg skivorna över grönsaksananasblandningen och bred över såsen. Gratinera i 25 minuter.

Inga kommentarer: