torsdag 1 oktober 2009

Plommonmos och äppelkompott

Idag har jag kört äpplen och plommon i den mixer som kallas gräsklippare. En halvtimmes slit i frodigt, långväxt gräs fick utgöra dagens motion.
I gräset doldes kilovis med äpplen och ruttnande, frostbitna plommon.
Inte har jag gjort nån plommonmarmelad. Vad ska jag liksom med det till? Jo, förstås: Stockholmarn.
Äppelmos har det heller icke blivit. Några plommonkakor och äppeldito, förvisso. Men vad det skär i hjärtat att se frukten förfaras! Visst, man kan skänka bort den, och det gör jag, men de flesta härikring har fullt sjå med sin egen skörd.
Alla de kära frukterna som gick till spillo inspirerade emellertid till dagens middagsrätt. Vi kan kalla den:

Husmoderns revanschpasta
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 syrliga äpplen, rivna
1/2 kålrabbi, riven
1 näve trattkantareller eller annan svamp
1 tsk olja
6 hg nötfärs
4 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar
timjan
rosmarin
4 dl Milda mat extra 4 %
10 plommon i småbitar
basilikablad

färsk fullkornspasta
parmesan

Fräs lök, vitlök, äpplen, kålrabbi och svamp i oljan. Bryn köttfärsen vid sidan om. Tillsätt, krydda. Tillsätt tomatpuré och Milda mat extra. Låt puttra några minuter. Tillsätt plommonen och låt dem bli varma. Garnera med färsk basilika. Servera med färsk pasta och toppa med några varv på parmesankvarnen.
Inte så pjåkigt.

Inga kommentarer: