söndag 29 mars 2009

Sommartider hu, hu, sommartider

Vad hände med den här dan?
Nåt mysko var det som gjorde att jag vaknade tidigt, gick upp och bakade scones och väckte alla och sen mumsade vi söndagsfrukostscones, och OSTEN åkte fram, den som bara tittar fram ett par gånger i månaden.
Sen kom det besök och då försvann resten av sconsen och - hoppsan - en äppelpaj med vanlijsås slank ner av bara farten.
Det var väl inte meningen.
En mor-son-promenad som kompensation. Inte lång, men full av lek och allvar. Därute stötte vi på Suddagumman som slog följe med oss en bit innan hon stannade och lekte med en katt.
Lite bröd behövde bakas, och idag såg de verkligen riktigt fantastiskt goda ut de där frukostbullarna, för jag hade hällt i müsli, som Gimli av någon outgrundlig anledning plöstsligt inte äter längre. Och ja, de var delikata.
Sen var klockan dags att laga mat, fastän den egentligen var mer än en timme för tidigt och ingen var hungrig, men fläskkotletterna, den rosmarinkryddade klyftpotatisen, den grekiska salladen och tsatsikin gick åt ändå minsann, för äta bör man.
Nu var jag proppmätt och fick med Stockholmarn ut på en liten kvällstur. Men han gillar att strosa, han, så där blev knappt några steg ens registrerade i stegräknarn på den lilla turen runt kvarteret.
Och nu skulle man vilja ha en stor fet grogg och ett kilo jordnötter.
Nä, tacka vet jag vintertid. Fräääs!

torsdag 26 mars 2009

Gimli i kylskåpet

Hur många sidor har en krona?
Här har man vänt och vänt på dem och faktiskt dyker det upp nya sidor, nya lösningar hela tiden.
I tisdags gjorde jag köttfärssås på den billiga färsen jag köpte för ett par veckor sen på vår eminenta ICA-affär. Småbarna låter sig väl smaka, men jag gör nästan alltid så mycket mat att det ska räcka till minst ytterligare ett mål. Alltså lade jag resten av köttfärssåsen i en plastbytta i kylen för att ha till dagens mat: köttfärsfylld, fetaostgratinerad aubergine.
Vad händer?
Lagom torsdagsnedstämd i hågen laddar man upp på marmorbänken för att tillreda dagens middag. Men köttfärssåsen är väck.
Jupp.
- Den var så frestande, säger Gimli, ett par meter lång och 19 år - ett av småbarnen.
- Jag tog den till mellanmål.
Här stod man med tre trinda auberginer, kronorna vända tills de förtvinat, och ska försöka göra ett bra avslut på dagen för alla.
För tre år sen fick vi på ViktVäktarna en sjuhelvetes massa vegetarisk tacomix att fördela i klasserna.
Jag fördelade och jag fördelade, men ändå blev det över både till mig och stockholmarn.
Bästföredatumet var i juli 2007, men hittills har ingen blivit sjuk, ta i trä.
Det var bara att damma av ett par påsar till, fräsa en lök, ett par vitlöksklyftor och urgröpet av auberginerna, sen tillsätta två påsar utgången tacomix, en tetra krossade tomater, lite vatten, tomatpuré, salt och en matsked kanel.
Sen fyllde jag auberginehalvorna med såsen, smulade över fetaosten, också utgången, om än inte lika gammal ,och in ugn i 200 grader i 20 minuter.
Det enda (nej, nu ljuger jag) jag är riktigt petig med är grönsakerna. Jag och dottern gjorde en härligt krispig sallad på sugersnaps, salladsblandning, tomater, gurka, avokado och paprika.
En krona har många kanter - bara fantasin och desperationen sätter gränserna.