tisdag 11 december 2007

Fasta

Jag hade en litauisk antikhandlare vid köksbordet häromdagen. Hon hade noterat att det pågår en massa i Sverige veckorna före jul. Framförallt pågår det mat och godis: julmarknader med hemgjorda godsaker som brända mandlar, glöggbjudningar, adventsfikor, lussebullar, julbord i parti och minut.
- I Litauen är det här den lugnaste tiden på året, berättade hon.
Jag väntade frågande.
- Nu fastar vi fram till jul och till juldagsmiddag äter vi fisk. Den smakar väldigt bra då.
Där fick man sig en tankeställare. Om hela sverigedecember är en enda frossarmånad - inte undra på att man är less på julmaten på julafton. Vad sunt att fasta, eller åtminstone äta lite återhållsamt för att sedan kunna njuta desto mer på jul, så det blir den högtid det varit.
Litauen är ett katolskt land, men även här i protestantiska Sverige fastade man före jul och sen blev det verkligen fest när smöret, vetebrödet, det nybryggda julölet och det färska köttet stod på bordet!
Besinning! Vad är det vi gör när vi dricker julmust från mitten på november, äter semlor året om, tittar på Kalle Anka varje kväll, begår tre-fyra julbord och äter godis för jämnan? Vad blir det kvar av Lusten och vart tar Längtan vägen?
Jag har varit på konferens i dagarna två och försökt tänka på Litauen: Jag behöver inte äta upp hela den krämiga sparrissoppan som ställs framför mig. Jag kan skrapa av såsen från det upplagda köttet. Det går att avstå från chokladmoussedesserten till lunch, trots att den ingår. Jag har styrkan att välja frukt från fatet som dignar av både äpplen och Geishapraliner och som hela tiden står framför mig på konferensbordet. Jag är inte tvingad att ta av det hembakta fikabrödet som serveras till kaffet förmiddag och eftermiddag.
Egentligen är det inte grannlandet i öster jag tänker på förstås. Vad som hjälper mig är tanken på den kommande julen, som jag vill ska kännas som min barndoms förtrollade jular - då när alla önskningar går i uppfyllelse och man njuter, njuter, njuter av allt det goda så som man bara kan njuta om njutningen begränsas till en gång om året.

fredag 7 december 2007

Striptease!

Män. Ett problematiskt ämne. Jag gillar dom. Dom gillar inte mig. Åtminstone kommer de inte till ViktVäktarna i den utsträckning jag skulle önska.
Det kan man förstå: se bara på vår reklam: idel brudar. Men - killar, de flesta, gillar ju brudar? Vi har massor!
Vad gillar de mer? Öl. Det har vi inte på mötena. Hmm - en brist. Mer då? Raka puckar. Mycket fakta. Jo, det har vi och mer blir det med det här nya programmet. De gillar inte känslopjunk. Ok, det har vi ibland, men inte så ofta.
Jag har funderat på att dra igång en grupp enbart för män i Österbybruk. Onsdagar kl 19. Vad tror ni om det?
Vad skulle behöva hända för att du som är man skulle vilja komma till en viktväktarkurs och lära dig gå ner i vikt?
Svar mottages tacksamt.
Tillsvidare kan jag berätta att vi börjat med striptease på ViktVäktarna i Tierp. Klädesplaggen yr, ska ni veta, snart står de där i bara mässingen, damerna!
Jojo, det var mums för Måns, det!